Aften

Aften zijn erg pijnlijk en storend, maar gelukkig weet oma raadt met aften. Aften zijn kleine zweertjes die ontstaan op het tandvlees of aan de binnenkant van de wang. Wat een afte veroorzaakt is meestal niet duidelijk, maar stress en slaaptekort lijkt zeker invloed te hebben op het ontstaan. Aften zijn meestal nog geen halve centimeter groot, maar wel erg pijnlijk. Soms kan een afte een fors formaat aannemen en daardoor zelfs praten onmogelijk maken. Een afte verdwijnt gelukkig vanzelf weer, maar natuurlijk weet oma ook raadt met aften. Met deze trucjes van oma doen aften minder zeer en kom je er meestal sneller van af. Daarnaast zijn er ook middelen te verkrijgen waarmee je een afte kan behandelen.

Vermijd scherp eten

Het is verstandig om niet te veel scherp voedsel te eten als je aften hebt. De afte zelf en het gebied eromheen is vaak een stuk gevoeliger dan normaal. Hierdoor kan het zeer doen als je prikkelend voedsel eet. Hetzelfde geldt voor heel warm of koud drinken. De pijnscheut die dit kan veroorzaken in aften blijft een tijdje doorzeuren.

Blijf van de afte af

Het is vooral belangrijk van de afte af te blijven. Een afte die kapot gaat doet nog veel meer pijn. Daarnaast voorkom je verspreiding van de aften door de mond als je er voorzichtig mee omgaat. Eet dus voorzichtig en pas ook op bij het tandenpoetsen. Eén afte zorgt natuurlijk al voor meer dan genoeg ongemak.

Bosbessen

Een goede manier om de pijn te verminderen is het eten van bosbessen. Bosbessen verminderen de pijn en lijken de afte ook sneller te laten verdwijnen. De bessen hebben namelijk een licht verdovende werking op de aften. Je kunt losse bosbessen eten, maar natuurlijk ook bijvoorbeeld een boterham met bosbessenjam eten. Ook kun je de mond spoelen met bosbessensap. De afte doet minder zeer en het is nog lekker ook. Je kunt de pijn bij aften ook verminderen door op wat verse salie te kauwen. Salie kan ook op de afte worden gelegd voor een nog betere werking.

Zowel bosbessen als verse Salie zijn gewoon in de supermarkt te koop, en soms zelfs ook in de budget supermarkt om de hoek. Vind dichtstbijzijnde Dumpsupermarkt bij jouw in de buurt, dan kom je voordelig en snel van die vervelende aften af. Nu weet je ook waar grootmoeder de mosterd haalt! 😉

waterstofperoxide-aften-oma-weet-raadtMondwater

Het is verder belangrijk om je mond goed schoon te houden. Dit voorkomt aften maar kan het herstel ook versnellen. Zorg dat er geen etensresten achterblijven in je mond en spoel je mond regelmatig met water. Nog beter is om de mond te spoelen met mondwater, zoals listerine. Om je mond goed te ontsmetten kun je gebruik maken van 3% waterstofperoxide. Waterstofperoxide doodt bacteriën en schimmels in je mond. Hierdoor kan de afte niet gaan ontsteken en hou je de mond schoon. Door je mond twee keer per dag met waterstofperoxide te spoelen kan er een flinke verbetering optreden.

Zendium wordt aangeraden

Werken deze manieren niet goed, dan weet oma nog wat trucjes om aften te behandelen. Zendium Tandpasta Sensitive Plus is tandpasta die de gezondheid van de mond aanzienlijk verbeterd. Ook tandartsen raden het gebruik van Zendium bij aften aan. Eventueel kun je de afte nog apart aanstippen met wat tandpasta.

Aften genezen? Ontdek ook Alle Oma’s Tips bij Hoesten, Keelontsteking, Eczeem en Kriebelhoest

Geplaatst door: Oma weet raadt

Nuttige tips gelezen? Deel dit bericht op