Verbrand

Heb je na een dagje in de zon een rode huid, dan weet oma gelukkig raadt met de verbrande huid. Een ongeluk zit in een klein hoekje. Het zonnetje schijnt buiten en je gaat lekker in de zon zitten. Zeker vlak na de winter is de huid echter niet voorbereid op de plotselinge hoeveelheid zon. Hierdoor kan de huid al snel verbranden. Een verbrande huid is rood, gloeit en is ook pijnlijk. Bij een ernstige verbranding kunnen er ook blaren op de huid ontstaan.

De huid probeert verbranding te voorkomen door extra pigment aan te maken: je wordt bruin. Een donkere huid verbrandt een stuk minder snel dan een lichte huid. Het proces van bruin worden heeft alleen wel tijd nodig. Wanneer je te snel te lang in de zon zit, verbrandt de huid. Verbranden in de zon is eigenlijk precies hetzelfde als jezelf branden aan een warme pan of open vuur. Het verschil is dat verbranden in de zon langer duurt, omdat je aan een veel lagere temperatuur bloot wordt gesteld.

Veel pijn

Een verbrande huid is erg pijnlijk. Gelukkig weet oma raadt als je verbrand bent. Gebruik van één van oma’s handige tips tegen een verbrande huid of koopt direct speciale middelen tegen een verbrande huid.

Een verbrande huid moet vooral snel gekoeld worden. Heb je de huid verbrand aan een warm oppervlakte of een vlam, dan moet je deze direct koelen onder de kraan. Zet de kraan niet te koud, maar breng het water op een lauwe temperatuur. Heb je de huid verbrand in de zon, dan kun je de huid beter koelen met koele, natte doeken.

Voorkom zon

Ga daarnaast niet terug in de zon, dit maakt de verbranding alleen maar erger. Moet je toch naar buiten, bedek de verbrande huid dan met kleding. Ook een koele douche kan de huid verkoelen. Ga de huid niet wassen met zeep. Dit droogt de huid extra uit, terwijl een verbrande huid al enigszins uitgedroogd is. De huid kan gekoeld worden met komkommer en aardappel. Er is geen bewijs dat komkommer of aardappel een bijzondere werking heeft, maar beide zijn wel vochtig en koel en dus prettig voor de huid.

Huid tot rust brengen

De verbrande huid kan goed tot rust worden gebracht met aloë vera. Aloë vera heeft een verzachtende en koelende werking. Daarnaast zijn er aanwijzingen dat Aloë Vera ook het herstel van de huid bevordert. Gebruik bijvoorbeeld de Aloë Vera Aftersun Gel. Deze gel bestaat voor 95% uit Aloë Vera en werkt erg goed op de verbrande huid.

Direct na de verbranding kan Nivea After Sun SOS herstellende lotion gebruikt worden. Deze lotion zorgt voor directe verkoeling na een verbranding en moet zo snel mogelijk worden aangebracht. In de uren en dagen na de verbranding moet de huid zo goed mogelijk ondersteund worden bij het herstel van de verbranding.

Een verbrande huid is uitgedroogd en moet dus goed gehydrateerd worden. Je kunt de huid hydrateren met aftersun en sommige hydraterende huidcrèmes. Gebruik bijvoorbeeld de hydraterende Nivea After Sun Lotion. Deze lotion koelt de huid en voorkomt uitdroging.

Na dag in zon last van Waterwratjes, Koorts, Voetschimmel, Muggenbultje, Kalknagels of wil je Snel Afvallen?
Wie nadenkt over relaties (dating), een ander huis of kosten voor dagelijks leven verlagen Helpt Oma Online>>

Geplaatst door: Oma weet raadt

Nuttige tips gelezen? Deel dit bericht op