Koorts

Heb je last van koorts, dan weet oma gelukkig raadt. De normale lichaamstemperatuur is ongeveer 37 graden Celsius, maar gedurende de dag kan deze enigszins fluctueren. We spreken van koorts wanneer de lichaamstemperatuur 38 graden Celsius of hoger is. Koorts treedt meestal op als gevolg van een infectie en/of ontsteking.

Natuurlijke reactie

Koorts is een natuurlijke reactie op ziekte. Door de temperatuur van het lichaam te verhogen kan het lichaam de infectie of ontsteking beter bestrijden. Koorts boven de 40 graden Celsius is echter gevaarlijk. Bij hoge koorts is het verstandig om een huisarts te raadplegen. Vooral kinderen tussen de 0 en 4 jaar oud hebben snel koorts, maar koorts kan iedereen treffen.

Koorts gaat gepaard met een ziek gevoel en koude rillingen. Hoewel koorts erg vervelend is, zal koorts in de meeste gevallen onschuldig zijn. Gebruik de tips van oma hieronder om snel van de koorts af te komen.

Vermoed je koorts, dan kun je de lichaamstemperatuur meten met speciale thermometers. Met zo’n thermometer weet je direct of je koorts hebt. De goedkope elektrische Koortsthermometer van Scala moet kort in de anus worden geduwd. Binnen enkele seconden meet de thermometer op een betrouwbare wijze de lichaamstemperatuur.

Oor thermometer

De lichaamstemperatuur kan op een prettigere manier gemeten worden met de luxe Oorthermometer van Cresta Care. Je gebruikt de oorthermometer door hem kort in het oor te doen. Ook kun je ermee via het voorhoofd de temperatuur opnemen. Binnen een paar seconden is de lichaamstemperatuur gemeten en geeft de thermometer ook direct aan of er sprake is van koorts. Op de oorthermometer van Cresta Care zit twee jaar garantie.

Goed uitrusten

Blijkt uit een meting dat je koorts hebt, dan weet oma raadt met de koorts. Het is bij koorts verstandig om goed uit te rusten. Blijkbaar voelt het lichaam zich niet goed. Door het lichaam rust te gunnen, krijgt het de tijd om te herstellen van de ziekte. Bij koorts is de lichaamstemperatuur hoger dan normaal. Het lichaam moet hierdoor extra warmte kwijt. Het is daarom verstandig om je niet te dik aan te kleden. Dikke kleding maakt het moeilijker om warmte kwijt te raken. Lig je in bed, dan is een laken meestal voldoende.

Voldoende vocht

Drink ook voldoende water, omdat je bij koorts een stuk meer zweet dan normaal. Door voldoende water te drinken koel je het lichaam af en voorkom je uitdroging. Verder is het verstandig om goed te blijven eten, ook als de eetlust minder is. Het lichaam heeft energie nodig om de ziekte te bestrijden. Voel je je erg ziek, dan kan er Paracetamol worden genomen.

Bij koorts moet het lichaam veel warmte kwijt. Het lichaam verliest veel warmte via de voeten. Door te gaan slapen met enigszins vochtige sokken aan, verlies je makkelijker warmte. Er wordt gezegd dat de koorts sneller daalt wanneer de sokken nat zijn gemaakt met azijn. Hiervoor is nog geen bewijs, maar veel mensen lijken hier baat bij te hebben. Ook een vochtige doek op het voorhoofd leggen kan helpen bij koorts, zeker wanneer de koorts gepaard gaat met hoofdpijn.

Koorts gaat vaak samen met Griep, Aften, Buikpijn, Hoofdpijn, Keelpijn, Verkoudheid en Misselijkheid
Tijdens het uitzieken heb je mooi tijd om alle door oma verzamelde Online Aanbevelingen te bezoeken! 🙂

Geplaatst door: Oma weet raadt

Nuttige tips gelezen? Deel dit bericht op