Luizen

Heb je kriebelende beestjes in je haar, dan weet oma raadt met luizen. Luizen zijn kleine insecten die zich voeden met bloed uit de hoofdhuid. Luizen komen vooral bij kinderen veel voor, omdat luizen tijdens bijvoorbeeld het spelen razendsnel kunnen overlopen van hoofd naar hoofd. En via jassen die op scholen naast elkaar aan de kapstok hangen. Zo kan het gebeuren dat soms een volledige schoolklas luizen heeft.

Iedereen kan luizen krijgen

Hoewel vaak wordt gedacht dat luizen een voorkeur hebben voor hoofden die niet goed schoon zijn, is dit een fabel. Iedereen kan getroffen worden door luizen. Luizen zorgen voor flinke jeuk en kunnen leiden tot een lichte irritatie van de hoofdhuid. Gelukkig weet oma raadt met luizen. Bestrijdt luizen met één van de tips van oma.

Zeer besmettelijk

Hoofdluis is enorm besmettelijk. Er hoeft maar even contact te zijn tussen het haar van twee personen en er zijn al luizen overgelopen van het ene naar het andere hoofd. Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Je kunt luizen voorkomen door ieder contact met het haar en hoofd van een besmet iemand te vermijden. Ook moet er worden opgepast voor indirecte besmettingen. Luizen kunnen achterblijven op kleding, handdoeken en kussens. Wanneer iemand luizen heeft is het dus onverstandig om bijvoorbeeld een handdoek te delen.

Vermoed je dat je toch hoofdluis hebt, dan kun je het hoofd hierop controleren. Luizen zijn zichtbaar als kleine grijze tot bruine beestjes die langzaam over de hoofdhuid lopen. Luizen zitten vooral op donkere, warme plekken op het hoofd. Dit is bijvoorbeeld achter de oren of onder een pony. De eitjes van luizen, neten genaamd, zijn herkenbaar als kleine donkere bolletjes die vast zitten geplakt aan de basis van een haar.

Luizen verwijderen

Blijk jij of je kind luizen te hebben, dan moeten deze verwijderd worden. Je kunt hiervoor het beste een combinatie van een Luizenkam en een speciale luizenspray of -shampoo gebruiken. Een luizenkam is een kam met dunne, metalen tandjes die dicht op elkaar staan. Het haar past tussen de tandjes door tijdens het kammen, maar neten en luizen kunnen dit niet. Deze blijven achter in de tandjes van de kam. Door gedurende twee weken dagelijkse het haar grondig te kammen met een luizenkam verwijder je de meeste luizen en neten.

Een goede luizenkam is de Luizenkam van Princess. Je kunt ook gebruik maken van de elektrische luizenkam van Medisana. De kam werkt hetzelfde als de luizenkam van Assy. Het verschil is dat je de luizen en neten niet alleen verwijdert, maar ook direct doodt. Bij een normale luizenkam kunnen de luizen ergens terecht komen waar ze alsnog weer iemand kunnen besmetten. Door ze te doden met een elektrische luizenkam voorkom je dit.

De luizenkam kun je het beste combineren met de Luizenspray van Nyda. Deze spray breng je eenmalig aan op het hoofd. De spray bevat de stof dimeticon, wat alle luizen en neten doodt. In enkele gevallen is het nodig om de spray nog een tweede keer te gebruiken. De dode luizen en neten verwijder je na de behandeling gemakkelijk met een luizenkam. De luizenspray van Nyda is voor iedereen vanaf 2 jaar oud geschikt om te gebruiken.

Stop ongemak Mieren, Overgewicht, Vlooien, Roos, Onkruid, Wratten, Vetvlekken en ontdek Handige Links>>

Geplaatst door: Oma weet raadt

Nuttige tips gelezen? Deel dit bericht op